Historie Kebabu

Kebab má dlouhou historii a jeho kořeny sahají až do starověkého Blízkého východu. Původně byl grilován na otevřeném ohni, dnes je běžně připravován na vertikálním rožni, známém jako "doner". Kebab je oblíbený po celém světě, a každý region má svou vlastní verzi.

Kalorické hodnoty

Typ Kebab Porce (g) Kalorie (kcal) Bílkoviny (g) Tuky (g) Sacharidy (g)
Doner Kebab 300 600 30 35 50
Shish Kebab 250 450 40 20 25
Adana Kebab 280 550 45 25 30
Kebab v pita chlebu 350 700 35 40 55

Kebab je pokrm z masa grilovaného na otočném rožni, původem z Blízkého východu. Obvykle se podává v tortile, pítě nebo s hranolkami.

Existuje döner kebab, shawarma, dürüm, adana kebab a mnoho dalších variant podle regionu.

Kořeny kebabu sahají až do Perské říše, odkud se rozšířil do Osmanské říše a dnes je oblíbený po celém světě.